torsdag 22 april 2010

EMG

EMG
l
Allmänt: EMG-undersökningen utförs alltid av läkare. Vid undersökningen registreras den elektriska aktiviteten med hjälp av en EMG-nål (av typen kanyl med en elektrisk ledare i mitten) i ett antal muskler (i allmänhet minst 2-5 muskler) då muskeln befinner sig i vila, vid lätt kontraktion samt vid maximal kontraktion. Tur att jag har hög smärttröskel!
ö
Ur dessa registreringar får man information främst om den motoriska enhetens patologi. Man kan vid en perifer nervskada bedöma graden av axonal skada, ålder av skadan, tecken på reinnervation mm.
ö
EMG ger även upplysning om förändringar i själva muskeln (myogena förändringar), tex myopati, myosit, muskeldystrofi och myotoni.
ö
Information till pat: Syftet med denna undersökning är att undersöka funktionen i nerver och muskler och utgör ett tillägg till ENeG-undersökningen ovan. Undersökningen tar cirka 15-30 minuter. Denna undersökning utförs av en läkare som för in en tunn nål i olika muskler och mäter de elektriska signaler som uppstår i musklerna vid till exempel rörelser.
ä
Som sjuksköterska tycker jag alltid det är 'spännande' att vara patient. Jag tror väl egentligen inte detta är något neuroligiskt utan mer åt det reumatiska hållet ;). Men jag kan ha fel. Det visar sig!

4 kommentarer:

Cecilia sa...

Ovanstående var grekiska för mig, men lycka till idag!

Drömlägenheten/Caroline sa...

Och kinesiska för mig! Men lycka till från oss också!

Anonym sa...

Hej!

Lycka till på EMG undersökningen! Skönt att få veta vad din smärta kommer ifrån! Hoppas jobbet blir lugnt ikväll o imorgon!
Kram Fia

cia sa...

Sån har jag gjort på mina axlra, minns det inte alls som ont...
Hoppas det gått bra.
/Cia